Nederlands taalbad OPSTAP als springplank naar een diploma

publish date
06.03.2023

CVO Vitant viert op 9 maart het vijfjarig bestaan van zijn opleiding OPSTAP. Dit taalintensief traject stoomt anderstalige 18+ers klaar om een diploma secundair onderwijs te behalen via het volwassenenonderwijs. De voorbije jaren volgden 220 cursisten van 40 verschillende nationaliteiten dit taalbad.

(Jong)volwassenen volgen het taalintensief traject Opstap omdat ze via het tweedekansonderwijs hun diploma secundair onderwijs willen behalen. Met een stevig pakket Nederlands en enkele modules uit de diplomagerichte opleiding ‘Aanvullende Algemene Vorming’ werken ze aan hun kennis en vaardigheden om hun slaagkansen te verhogen.

Geïnspireerd op én in samenwerking met onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers begon CVO Vitant 5 jaar geleden met het traject. Ondertussen volgden 220 cursisten het traject. Het gaat 40 verschillende nationaliteiten: Burundees, Bulgaars, Kameroens, Spaans, Soedanees... Bij de afgestudeerden zitten zorgkundigen, secretariaatsmedewerkers, loodgieters, ICT’ers én volwassenen die doorstromen naar de hogeschool of universiteit.

Annemie Baeyens, opleidingscoördinator Opstap: “ Voor anderstalige jongvolwassenen is het niet evident om een diploma secundair onderwijs nog in de middelbare school te behalen. Voor hen is het volwassenenonderwijs de oplossing. Door het inrichten van OPSTAP zorgen we er ook voor dat de taalbarrières worden weggehaald en ze alle kansen op slagen krijgen.”

Cursisten Joyce en Abdullah vertellen waarom ze het Opstap-traject volgen in deze filmpjes.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.