‘’Ik leer enorm veel op korte tijd’’

publish date
15.02.2022

Wout (23), Aleksander (19) en Serge (40) volgen dit schooljaar de opleiding Elektromecanicien op Campus De Masten in Kapellen. ‘’De leerkrachten behandelen je hier met respect’’, vindt Serge. 

Wout voert een praktijkoefening uit

'’Veel feedback van de leerkrachten’’

‘’Omdat ik wist dat ik meer kon, ben ik toch maar opnieuw gaan leren’’, zegt Wout. Nu volgt hij een stevig lespakket van 36 uur les per week. Twee dagen Elektromecanicien op Campus De Masten in Kapellen en de andere dagen volgt hij Aanvullende Algemene Vorming in Campus Maalboot in Hoboken. Als hij voor beide opleidingen slaagt, dan behaalt hij zijn diploma secundair onderwijs. 

‘’Ik leer hier enorm veel op korte tijd’’, zegt Wout. ‘’Het kost wel wat moeite om bij te blijven. Gelukkig vind ik het heel interessant. De leerkrachten helpen ook veel als iets niet lukt, bijvoorbeeld met goede feedback of extra oefeningen.’’ 

"Je voert hier échte praktijkoefeningen uit’’

Aleksander stapte van het vijfde middelbaar Elektromechanica meteen over naar CVO Vitant. ‘’Ik miste de echte praktijkoefeningen in het middelbaar’’, zegt hij. ‘’Je mag hier bijvoorbeeld met verschillende gereedschappen werken en niet de hele tijd op oefenrasters. Dat is spannender en leuker.’’

Hij was wel verbaasd over het leeftijdsverschil tussen zijn klasgenoten.  ‘’Ik had verwacht om alleen met mensen van mijn leeftijd in de groep te zitten, maar de oudste is bijvoorbeeld 45 jaar. In het middelbaar zou ik nu met 2 jaar jongere leerlingen gezeten hebben, dus ik ben wel blij dat ik nu niet moet babysitten.’’ (lacht)

Na de opleiding wil Aleksander de bachelor Elektromechanica doen en dan misschien een master ingenieur behalen.

Serge oefent aan het raster

"Ik doe mijn stage bij mijn eigen werkgever’’

Serge zat het afgelopen jaar met een burn-out thuis. Toen hij weer aan de slag ging, besprak hij met zijn werkgever hoe het anders kon. ‘’Ik had deze opleiding opgezocht en mijn baas stelde meteen voor om mij een dag betaald vrij te geven zodat ik deze opleiding kon volgen. Ik volg nu maandag overdag en twee avonden les. In combinatie met mijn werk en gezin is het best zwaar.’’

Toch geniet hij ook van de lessen. ‘’Het is best ontspannend. De sfeer is heel leuk en de leerkrachten hebben respect voor de cursisten. Ik studeer ook vaak samen met een medecursist die ook wat ouder is.’’ 

Serge doet zijn stage bij zijn eigen werkgever. ‘’Nu repareer ik tanks, maar als ik de opleiding heb afgerond mag ik ook aan de slag in de andere departementen van mijn werkgever.’’ Na de opleiding wil Serge een vervolgopleiding doen, zodat hij later een bureaujob kan doen. 

Meer weten?

Tijdens de opleiding Elektromecanicien leren cursisten werken met elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische onderdelen van industriële installaties. Ze herstellen defecten en voeren controles uit om technische storingen te voorkomen. 

Je kan deze opleiding zowel overdag als ’s avonds bij CVO Vitant volgen. De opleiding kan je ook via een duaal leertraject volgen, waarbij je zowel op school als op de werkvloer de knepen van het vak leert.