Opleidingen slagerij zitten in de lift

publish date
30.06.2025

In juni studeerden bij CVO Vitant op Campus PIVA maar liefst 8 slager-spekslagers, 4 slager-distributie en 6 uitbener-uitsnijders af. Opmerkelijke cijfers die aantonen dat  werkzoekenden, schoolverlaters of carrièreswitchers zich laten scholen in het volwassenenonderwijs. Eind mei ondertekende VItant samen met onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van de vleessector nog een charter dat inzet op de versterking van het slagersvak. Slager is al jaren een knelpuntberoep, op dit moment telt de VDAB-site 2395 vacatures in deze sector.

2025 slagerij nieuws 4

In het provinciaal volwassenenonderwijs op Campus PIVA kan je maar liefst 8 eindcertificaten slagerij behalen en  18 verschillende cursussen slagerij volgen vanaf 16 jaar.  Je kan kiezen voor een sneltraject van 12 weken in dagonderwijs of voor een traject op maat in avondschool. 

2025 slagerij nieuws 3

Slagerij, een gevarieerd vak met toekomst

Met 96 inschrijvingen in semester 2 blijft slagerij  de kleinste van de voedingsopleidingen op Campus PIVA maar cursisten zien meer en meer de voordelen van het beroep.  Niet alleen zijn de werkuren en de balans tussen werk/privé heel aantrekkelijk, maar ook de variatie in het beroep. Zo biedt CVO Vitant ook culinaire modules waarbij je gerechten leert klaarmaken om te verkopen in een slagerij.  De toekomstmogelijkheden voor afgestudeerden zijn dan ook bijzonder gevarieerd: van ambachtelijk slager of traiteur tot R&D-medewerker, verantwoordelijke binnen een voedings- of vleesverwerkend bedrijf of zelfstandig ondernemer.

2025 afgestudeerden slagerij

Girl power

De jongste afgestudeerde is 19jaar en de oudste 57 jaar. Dat het beroep ook vrouwen aantrekt, bewijzen Lore Brackeva en Alicia Bogaert, respectievelijk afgestudeerd als uitbener-uitsnijder en als slager-spekslager. 

5STa met hun kookham

Slagersvak in transitie: samenwerking als hefboom  

De vleessector kampt met meer dan 4.000 openstaande vacatures. Tegelijk daalt het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding tot slager. Met het charter willen partners uit het onderwijs en de sector hier verandering in brengen. Vanuit het Provinciaal Onderwijs Antwerpen ondertekenden zowel PIVA (secundair onderwijs) als CVO Vitant (volwassenenonderwijs) dit charter.  Beide scholen bieden al jaren kwaliteitsvolle slagerijopleidingen aan, met moderne infrastructuur, praktijkgerichte leermethoden en een sterke band met het werkveld.

Sneltrajecten slagerij

Wie snel zijn eindcertificaat wil behalen, kan in het volwassenenonderwijs kiezen voor twee sneltrajecten. Het dagtraject van Assistent-slager duurt 12 weken. De eerste week komen de cursisten voltijds naar de les van maandag tot vrijdag. Vanaf de tweede week zijn er al twee dagen werkplekleren in een bedrijf.  Wie werkzoekend is, kan dit traject ook volgen via de VDAB.

In avondschool kan je gaan voor het volledige traject Slager-spekslager. Gedurende twee jaar  heb je dan 2 of 3 avonden les in de week. Van de huidige afgestudeerden, zijn er 8 die dit intensieve avondtraject met succes hebben afgerond.

Wie jonger dan 18 is, kan uiteraard ook in het secundair onderwijs studeren voor slager. C

Meer info:

sneltraject Assistent-slager - 12 weken dagonderwijs

sneltraject Slager-spekslager - 2 jaar avondschool

secundaire school piva