“Met mijn babbelbuddy oefen ik mijn Nederlands”

publish date
25.02.2022

Hoe was je weekend? Ben je bij je broer geweest? Wat ga je eten straks?  Arne en Nawid  zijn druk aan de praat.  In januari leerden ze elkaar kennen via CVO Vitant en nu zijn ze babbelbuddy’s. Nawid wil zo zijn Nederlands oefenen, Arne zocht zinvol en leuk vrijwilligerswerk.  

Arne en Nawid aan tafel

Het concept van babbelbuddy is eenvoudig: een vrijwilliger engageert zich om minimaal 1 keer per maand af te spreken met een cursist(e) Nederlandse taal van CVO Vitant. Het doel is om het Nederlands te oefenen buiten de schoolmuren en dit door samen leuke activiteiten te doen. 

Een goede match

Arne is 25 jaar en werkt in het Museum voor Schone Kunsten. “Ik zocht vrijwilligerswerk en als babbelbuddy kan ik zelf invullen wanneer ik het doe.’’  Nawid volgt lessen Nederlands en stelde zich bij de taaloefenkansen kandidaat om gematcht te worden met een Vlaming. 

“Leerkracht Iez nodigde ons uit voor een kennismakingsgesprek op Campus NT2 in de Boomgaardstraat.” vertelt Arne. “We konden zelf wel aangeven of we graag een man of vrouw wilden, maar ik had geen voorkeur.  Het is wel leuk dat we beiden twintigers zijn.  Het klikte meteen.” 

Arne en Nawid wandelen

Eerste Vlaamse vriend

Sinds januari zijn ze vaste babbelbuddy’s en spreken ze om de twee weken af.  “We gingen al wandelen, samen iets drinken en Arne nodigde mij ook al bij hem thuis uit.” vertelt Nawid enthousiast.  “We plannen zeker nog een museumbezoek en deze zomer willen we elkaar helpen met klusjes zoals schilderen”, vult Arne verder aan. 

Voor Nawid betekent zijn babbelbuddy heel veel. “Arne is mijn eerste echte Vlaamse vriend. Door gewoon met mij te praten, helpt hij mijn Nederlands te verbeteren.” Goed Nederlands praten is voor de nieuwe Antwerpenaar een topprioriteit.  “Ik ben afkomstig van Afghanistan.  Mijn droom is om op de AP Hogeschool de richting  IT & Internet of Things te studeren.” Om die hogeschoolstudies aan te vatten is een goede kennis van het Nederlands noodzakelijk.  “Sinds anderhalf jaar volg ik intensief cursussen Nederlands, tot wel 8 uur per dag.” Arne leeft mee met zijn nieuwe vriend en hoopt dat Nawid snel kan starten met zijn studies. “Zijn Nederlands is alleszins al heel goed.” 

Nawid  verblijft al 6 jaar in België.  “Eerst woonde ik in Wallonië maar daar waren weinig mogelijkheden om te studeren.  Daarna kwam ik naar Antwerpen. Hier zijn veel verschillende culturen, waardoor je wel verschillende talen gebruikt. Zo spreek ik Dari met mijn beste vriend, die ook afkomstig is uit Afghanistan. Om Nederlands te oefenen, helpen de gesprekken met Arne enorm.  Het zou fijn zijn als meer Antwerpenaars dit vrijwilligerswerk willen doen. Je helpt er ons, anderstaligen, echt mee vooruit.”  

Wil jij ook graag taalbuddy worden? 

Hou jij van diversiteit? Ben jij een vlotte babbelaar? Is het Nederlands je moedertaal? Wil je graag een nieuwkomer beter leren kennen?  Kan jij minimum 1 keer per maand afspreken (denk aan uitstapjes, parkwandelingen, museumbezoekjes, fietstochten, koffietjes, videochatten ...). Word dan nu babbelbuddy bij CVO Vitant en stuur een mailtje naar babbelbuddy.NT2@cvovitant.be