'Op het einde van de cursus is hun fierheid en eigenwaarde enorm gestegen'

publish date
02.02.2021
Cursist Cindy met haar zelfgebakken brood

Bij CVO Vitant kunnen volwassenen met een beperking sinds dit schooljaar een bakkerij-opleiding volgen. Het is de tweede opleiding die het Centrum voor Volwassenenonderwijs aanbiedt in samenwerking met vzw Rotonde. 

Cursiste Cindy

Cursiste Cindy volgde vorig jaar de opleiding Horeca voor volwassenen met een beperking. Dit jaar volgt ze met veel plezier de opleiding Bakkerij. “Ik doe dit nog liever. We kunnen elke les gebakjes enzovoort mee naar huis nemen. Dan is mijn mama altijd heel trots op mij. Waarschijnlijk komt mijn zus hier ook kooklessen volgen.”

Cindy wacht aan het begin van de les enthousiast op Chef Pieter die de cursisten dit schooljaar de kneepjes van het bakken zal aanleren. “De Chefs zijn allemaal leuk en lief. Tijdens de opleiding Horeca hadden we les van Chef Hans. Die was iets strenger”, lacht Cindy. De les is nog maar pas begonnen of Cindy steekt enthousiast de handen uit de mouwen. Ze glundert want er staan fruittaartjes op het programma voor vandaag. “Ik lust het liefst fruittaartjes met ananas. Maar ook de crumbletaartjes en choco waren lekker en goed gelukt.” Als we naar haar toekomstplannen vragen geeft Cindy aan dat ze ook graag een opleiding Koude keuken wil volgen. “Daar leren we werken met groenten en maken we slaatjes. Dat is gezond. Maar op dit moment is deze opleiding genoeg. Ik werk ook nog elke vrijdag een shift bij koffiebar Amici (een koffiebar in Antwerpen centrum waar volwassenen met een mentale beperking de bar runnen samen met professionelen en vrijwilligers, nvdr).”

Begeleider Philippe

Philippe Albrecht werkt al 18 jaar als begeleider en is ook vandaag van de partij om de cursisten te begeleiden. “Vroeger heb ik hier op campus PIVA Hotelschool gevolgd.  Ik heb nog steeds een sterke band met koken en ik vind het fijn om dit te kunnen combineren met het begeleiden van mensen met een beperking.” vertelt hij enthousiast.

Wanneer we even wachten op de broodjes uit de oven, verduidelijkt hij mij dat de lesstructuur wordt aangepast aan de mogelijkheden van de doelgroep. “We werken op maat van de cursist. Het werktempo ligt iets lager maar de lat blijft even hoog liggen als wat er van de andere studenten van de bakkerij-opleidingen wordt verwacht. Het is vooral belangrijk om een vaste structuur en voorspelbaarheid te bieden. En eveneens is het een bevestiging van hun talent.  Het werken op maat van elke cursist en extra verduidelijking bieden waar nodig, is een must. We herhalen ook regelmatig wat er gevraagd wordt zoals de benoeming van het verschillende soort materiaal.“

Chef Pieter

Chef Pieter vervolgt: “Ik spring zelf vaak bij waar nodig. Ik demonstreer elke les alle werkwijzen nog een keer zodat hun geheugen wordt opgefrist. Ik probeer ook altijd uit te leggen hoe ze het recept eventueel thuis zelf kunnen maken zonder de hulp van machines uit de bakkerij.”

Philippe is heel persoonlijk betrokken bij dit project: “Het is goed om weten hoe je onze cursisten door moeilijke momenten kan loodsen.  Het is belangrijk te geloven dat er heel wat potentieel in onze cursisten zit en dat dat gestimuleerd kan worden. Op het einde van de cursus is hun fierheid en eigenwaarde enorm gestegen.”

Als ik opmerk dat de cursisten een grote passie hebben voor voeding legt Philippe mij het doel en de focus van deze opleiding uit: “Het uiteindelijke doel is om onze cursisten in het normale arbeidscircuit te loodsen en om te bekijken of er doorgroeimogelijkheden zijn.  Anderzijds merken we op dat onze cursisten sneller terecht komen in het vrijwilligerssegment.  Ze starten op plaatsen zoals Bits and Bites, Pure Pauze, Perron Noord, Amici,…  Sommigen komen terecht in de keuken van onder andere een ziekenhuis met het statuut ‘begeleid werken’.”

Het is een ervaring om te ontdekken dat er in de bakkerij een andere manier van werken heerst en dat er een hiërarchie moet gevolgd worden. Ik probeer de liefde voor het vak aan te wakkeren en anderen hierin te enthousiasmeren.“

Tenslotte wil ik nog graag weten of hij zelf ook leert van deze cursisten? Philippe antwoordt verzekerd: “Hun doorzettingsvermogen, motivatie en leergierigheid.” Chef Pieter treedt hem bij: “Niet alles lukt van de eerste keer. Je moet altijd in jezelf blijven geloven.”