Bij CVO Vitant maak je vrienden voor het leven

publish date
16.12.2021

Al drie jaar volgen ze samen culinaire opleidingen bij CVO Vitant, de 17 cursisten van de opleiding Streekgerechten.  Door die wekelijkse halve dag kookles, maken ze niet alleen de lekkerste gerechten klaar, ze houden er ook een leuke vriendengroep op na.  Cursiste Charlotte Boeykens: “We kijken allemaal uit naar de lesdag. Het is altijd feest én we leren bij.”

Samen koken

Bij CVO Vitant kan je maar liefst acht Horeca-opleidingen volgen van kok tot kelner.  Na de hoofdmodules kan je je specialiseren met hoteldesserten, alternatieve voeding, buitenlandse keuken, dieetmaaltijden, enzovoort. Door het werken met modules kan iedere cursist zelf zijn of haar eigen traject samenstellen. De cursisten van de opleiding Streekgerechten kozen er echter voor om als groep dezelfde lessen te volgen.

Drie jaar geleden begonnen de cursisten van de specialisatiemodule Streekgerechten aan hun traject bij CVO Vitant.  “We leerden elkaar kennen bij de initiatie warme keuken,’ vertelt Jan Verhoeven. “Een halve dag in de week volgden we samen les.  Het klikte meteen en daarom doen we nu al vijf modules samen: warme keuken, koude keuken, vis, vlees en nagerechten. Tijdens de les helpt iedereen elkaar.  We houden hier een leuke vriendengroep op na. Elke module komt er wel weer iemand bij die blijft plakken bij de groep.”

Van hobbykok tot kok in een ziekenhuis

De achtergrond van de cursisten is zeer divers. Jan was matroos, Janneke studeerde dierenarts, Sandra is grafisch ontwerpster, Marie Louisa werkt als medisch laborant, Hugo is gepensioneerde automecanicien en Pascal runt dan weer een bedrijf in metaalconstructie. En toch delen ze allemaal diezelfde passie van lekker koken.

Aan de kookplaten

Voor radiologe Marijke De Leye is het een hobby: “Ik wou leren koken om mensen bij mij thuis uit te nodigen.”  Voor haar naamgenoot Marijke Heylen is het haar job. “Ik werk als hulpkok in het ziekenhuis. Mijn werkgever, ZNA, betaalt mijn opleiding bij CVO Vitant. Ik volg de lessen tijdens mijn werkuren en zit nu al aan mijn 9de module.”

De lekkerste gerechten van de chef

Chef Jurgen Pauwels geeft de specialisatiemodule Streekgerechten.  Met 13 jaar dienst is hij een vertrouwd gezicht op CVO Vitant.  Isabelle: “Jurgen is een heel goeie chef. Hij weet veel en spreekt gepassioneerd. Toch is hij ook heel geduldig en legt hij alles rustig uit.  Een ideale mix voor ons. En zijn streekgerechten zijn superlekker. Vandaag maakten we kalfszwezerik met asperges als voorgerecht.”

Bij veel CVO opleidingen kook je niet alleen, je proeft ook je gerechten. Na iedere gang zitten de cursisten samen aan tafel.  Een ideaal moment om vriendschappen te sluiten én zelfs Nederlands te oefenen. Sandra Villarreal is afkomstig van Colombia en woont al lang in België. “Thuis spreek ik een mengeling van Nederlands, Engels en Spaans. Zo leren mijn kinderen ook verschillende talen. De kooklessen zijn ideaal om mijn Nederlands goed te blijven oefenen.“

groepsfoto

Meer weten of inschrijven?

Meer weten? Contacteer ons via telefoon (03 242 26 19) of e-mail (info@cvovitant.be). Inschrijven kan op ons secretariaat op Campus PIVA (Desguinlei 244, 2018 Antwerpen).