Groot tekort aan administratief personeel in en rond Antwerpse haven

publish date
11.01.2022

Bedrijven in en rond de Antwerpse haven hebben voor het eerst veel moeite om administratieve medewerkers te vinden. Vorig jaar waren daarvoor meer dan 7.000 vacatures, maar die raken alsmaar moeilijker ingevuld, zegt Pieter Leuridan van Voka Antwerpen-Waasland aan VRT NWS. Het gaat voornamelijk om administratief werk waarvoor een diploma secundair onderwijs, bijvoorbeeld dat van Transport- en logistiek medewerker, voldoende is.

Medisch administratief assistent

Het tekort doet zich voor bij verschillende bedrijven, zoals in de maritieme sector, de maakindustrie en logistieke bedrijven. Het gaat vooral over taken zoals het digitaliseren van documenten, invoeren van werkuren, inventariseren bijhouden, afstempelen en nakijken van documenten.

Leren op de werkvloer

Met zijn administratieve en logistieke opleidingen wil het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Vitant de tekorten in de sector het hoofd bieden. Cursisten die kiezen voor de opleiding Transport- en logistiek medewerker of Polyvalent administratief medewerker leren zowel op school als op de werkvloer.

‘’Via deze duale leertrajecten stromen onze cursisten sneller door naar een vaste job in de sector’’, zegt Ann Cleemput, directeur van CVO Vitant. ‘’Onze leerkrachten, leertrajectbegeleiders en zorgteam staan gedurende het hele traject klaar om onze cursisten te ondersteunen, bijvoorbeeld voor wie extra studiebegeleiding nodig heeft of faalangst heeft.’’

Meteen een vast contract

Dirk Coppens studeerde onlangs af als Transport- en logistiek medewerker: ‘’Ik mocht als stagiair bij transportbedrijf Essers erg veel doen’’, zegt hij. ‘’Het bedrijf vroeg mij al snel om te blijven en beschouwde mijn stage dus eerder als inwerken in de job. Het is heel leuk om te doen.’’

Meer weten?

Meer weten of inschrijven? Vraag nu je persoonlijke afspraak aan via telefoon 03 825 78 78 of e-mail info@cvovitant.be en start in februari 2022 met je opleiding.