Werk zoeken met Nederlandse taalondersteuning

publish date
28.10.2022

Om anderstaligen te helpen om werk te zoeken, organiseert CVO Vitant de module Werk en Nederlands. Een CV maken, een sollicitatiegesprek oefenen, een jobcoach zoeken, ... Asiye Cetin deed het allemaal met haar leerkracht Lot. Bovendien behaalt ze zo ook het certificaat 2.1-2.2 mondeling. Asiye: "Ik heb geleerd om positief over mezelf te praten tijdens een sollicitatiegesprek en solliciteerde net voor twee vacatures. Deze lessen hielpen mij enorm."

Asiye Cetin

Werk en Nederlands is een module voor cursisten NT2 die werk zoeken of die zich willen voorbereiden op werk. cursisten volgen vier voormiddagen les per week gedurende 2 maanden. Asiye komt uit Turkye en is al 9 jaar in België. In september startte ze de module 'Werk en Nederlands' bij CVO Vitant. Asiye: "We praten in de les over soorten jobs, zo leerde ik wat 'flexilbel' betekent. Ook een sollicitaitegesprek voeren in het Nederlands vind ik moeilijk. Mijn leerkracht Lot hielp me om positief over mezelf te praten."

Asiye met leerkracht Lot

Je leert alles over werk in België

Leerkracht Lot van Gorp geeft vier dagen in de week les aan de cursisten.  "Ze leren alles wat je in een module 2.1-2.2 mondeling leert: verhalen vertellen, opinies en instructies geven,... Maar bovendien leren ze alles over werk in België.  Hoe vind je werk? Hoe ziet een goed CV eruit?  Hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek? De cursisten zoeken vacatures op internet en oefenen sollicitatiegesprekken in de les." 

Een mentor helpt je werk te zoeken

In de lessen maken cursisten ook met de organisaties Duo for a Job en Gatam. Wie wil, kan een mentor krijgen die meehelpt om concrete vacatures te zoeken.  Asiye: 'Samen met mijn mentor Johan Smet van Duo for a Job ben ik nu aan het solliciteren. Ik heb al drie interessante vacatures gezien en voor twee ga ik solliciteren.'

Na de module Werk en Nederlands zijn cursiten helemaal klaar om werk te vinden. En ze kunnen met deze module de deelcertificaten 2.1-2.2 mondeling behalen.

Meer informatie

CVO Vitant organiseert deze module 4 keer per jaar. De volgende module start op 14 november.

Inschrijven kan op 9 en 10 november op het secretariaat.

Meer informatie over Werk en Nederlands vind je hier.

Asiye met haar klasgenoten

Aseye met haar klas