Klaar voor de toekomst met een diploma secundair onderwijs

publish date
04.02.2021

Een heuse proclamatie met speeches, hapjes, drankjes en veel blije gezichten zit er voorlopig niet in. Maar om de cursisten die net hun diploma secundair onderwijs behaalden in de bloemetjes te zetten, maakten we dit filmpje.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Valerie komt haar diploma ophalen.
Valerie komt haar diploma ophalen.

Vandaag kwamen de gediplomeerden een voor een hun diploma secundair onderwijs afhalen bij op Campus Maalboot. 

"Ondanks afstandsonderwijs toch veel steun gekregen’’

Majda Balhagi (21) was de eerste die haar diploma kwam ophalen. Ze stopte in het middelbaar nadat ze in het zesde jaar een C-attest behaalde door slechte resultaten voor 2 vakken. ‘’Ik had geen zin om daarvoor te dubbelen’’, zegt ze. Via de Examencommissie slaagde ze voor Aardrijkskunde. ‘’Maar door Corona lag de Examencommissie een tijdje stil. Toen hoorde ik dat je ook in het volwassenenonderwijs je diploma kan behalen.’’ Majda startte in september met het vak wiskunde in de ASO-richting Humane Wetenschappen. Hoewel de lessen voornamelijk via afstandsonderwijs verliepen, is ze heel tevreden over de ondersteuning die ze kreeg. ‘’Ik mocht een laptop lenen en kon bijlessen volgen’’, aldus Majda. ‘’Leerkrachten reageerden ook snel op vragen.’’ Majda start binnenkort met de opleiding Verpleegkunde aan de hogeschool. 

"Fijn op opleiding op eigen tempo te volgen’’

Ayat Husari (22) heeft eindelijk haar diploma secundair onderwijs in handen. ‘’Met een Belgisch diploma heb je meer kans op werk’’, zegt ze. Ayat maakte haar middelbare school in Syrië net niet af. Bij CVO Vitant combineerde ze de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV) met de diplomagerichte beroepsopleiding Medisch Administratief Bediende. ‘’Het was fijn dat je de opleiding op eigen tempo kan volgen’’, zegt ze. ‘’Ik heb er hard voor moeten werken, want les volgen in een andere taal is niet gemakkelijk. Maar ik ben alweer alle moeite vergeten nu ik mijn diploma in handen heb.’’ Ayat start binnenkort aan de hogeschool. Ze twijfelt nog tussen medisch laboratorium en commerciële communicatie.

"Leerkrachten geven les met passie’’

Olivier (22) rondde in 5 semesters zijn ASO-opleiding Humane Wetenschappen af. ‘’De sfeer in het volwassenenonderwijs is helemaal anders dan in het middelbaar’’, vindt hij. ‘’Leerkrachten geven hier les vanuit hun passie en er is respect tussen de cursisten en leerkrachten.’’ Olivier vindt het jammer dat hij pas laat het volwassenenonderwijs ontdekte. ‘’Het gaf me een nieuwe kans om iets met mijn leven te doen.’’ Nu gaat hij Autotechnologie studeren aan de hogeschool. ‘’Daar droom ik al als kind van’’, aldus Olivier. 

"Zo’n leuke school’’

Abdelkarim (23) is erg enthousiast over zijn tijd bij CVO Vitant. Hij startte met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming en besloot er ook de opleiding Medisch Administratief Bediende te volgen, omdat hij het zo’n leuke school vindt. ‘’Ik wou hier per se mijn diploma behalen’’, aldus Abdelkarim. Door Corona was het moeilijk om een stageplek te vinden. Hij mocht eerst beginnen op het onthaal van de afdeling Urologie in het Middelheimziekenhuis, maar moest voortijdig stoppen. Net op de valreep vond hij een tweede stageplek in een privé rusthuis in Edegem, zodat hij nu zijn diploma in handen heeft. Abdelkarim is het studeren nog niet beu: hij volgt nog 2 andere opleidingen in een ander Centrum voor Volwassenenonderwijs.

We wensen alle afgestudeerde cursisten veel succes toe met de verdere stappen in hun leven!

Diploma Secundair Onderwijs

Ben jij ouder dan 18 jaar en wil jij ook een diploma Secundair Onderwijs via het volwassenenonderwijs? Dat kan op twee manieren.

Ofwel kies je voor een diplomagerichte beroepsopleiding, bijvoorbeeld medisch administratief bediende of elektromecanicien. Als je daarnaast ook slaagt voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (met vakken als Nederlands, wiskunde en ICT), behaal je zo je diploma secundair onderwijs.

Een tweede manier is via een van onze ASO-opleidingen: humane wetenschappen of wetenschappen-wiskunde.

Meer weten of inschrijven? Neem contact op met CVO Vitant via 03 825 78 78 of info@cvovitant.be.