Volwassenenonderwijs laat meer jongeren afstuderen met een diploma secundair onderwijs

publish date
29.04.2022

CVO Vitant ondersteunt jongeren volop om hun diploma Secundair onderwijs te behalen. Wij bieden zowel doorstroom- als op de arbeidsmarktgerichte opleidingen aan met een diploma secundair onderwijs. Ons onderwijsaanbod biedt een volwaardig alternatief voor jongeren die vastlopen in het klassieke schoolsysteem. We hebben reeds 40 jaar expertise binnen het tweedekansonderwijs en maken voor jongeren vanaf 18 jaar het verschil met aangepaste leertrajecten, coaching en arbeidsmarktgeoriënteerde opleidingen.

Cursisten Campus Maalboot aan het werk in de klas

CVO Vitant biedt vijftien opleidingen aan met een diploma secundair onderwijs die zowel uitzicht geven op verdere studies als op werkgelegenheid. Het gaat over een brede waaier aan opleidingen, van voedingsrichtingen zoals kok/kelner/sommelier/slager/bakker tot administratieve richtingen als polyvalent administratief medewerker / medisch administratief assistent / transport- en logistiek medewerker tot elektromecanicien en mode.

Dat je naast een diplomagerichte beroepsopleidingen ook een ASO-diploma kan halen in het volwassenenonderwijs is vaak minder bekend. Op onze campus Maalboot in Hoboken bieden we ook opleidingen aan om een ASO-diploma te behalen. Je kan er ASO Humane wetenschappen of ASO Wetenschappen-Wiskunde volgen.

Voor wie geen getuigschrift tweede graad heeft behaald, is er tevens een voortraject ASO. Daarnaast is er het OPSTAP-traject dat de Nederlandse taalbeheersing versterkt.

Dat onze aanpak werkt, blijkt uit de talrijke oud-cursisten op hogescholen en universiteiten. Zo schopte Alice Roothooft het via CVO Vitant van poetsvrouw tot magistraat. Hopelijk inspireren deze succesverhalen anderen om hun diploma alsnog te behalen via het volwassenenonderwijs.

Op-maat-trajecten en coaching

CVO Vitant zet in op trajecten op maat. De cursisten kiezen bijvoorbeeld op welk tempo zij modules volgen. Wie de nodige kennis kan voorleggen, kan ook vrijstellingen bekomen. Naast het aanbieden van kwalitatieve opleidingen investeert CVO Vitant ook in coaching door leerkrachten, leertrajectbegeleiders, studiebegeleiders... Op campus Maalboot versterken 2 psychologen de mentale veerkracht van de cursisten, wat een merkbare impact heeft op de slaagkansen.

Waardevolle aanvulling op klassiek schoolsysteem

Uit de recentste gegevens* blijkt dat 9,4% van de jongeren in Vlaanderen de schoolbanken vroegtijdig verlaat.  Binnen de provincie tekent deze tendens zich sterker af binnen de centrumsteden zoals Antwerpen (17,6%), Turnhout en Sint-Niklaas (13,1%), Mechelen (12,1%) en verstedelijkte gemeenten zoals Willebroek (15,1%), Zwijndrecht (11,1%), Beveren (8,6%) en Kruibeke (8,2%).

Vroegtijdige schoolverlaters

Infomomenten

CVO Vitant campus Maalboot organiseert vier infomomenten rond de diplomagerichte opleidingen nl. op 4 mei, 2 juni, 1 juli en 29 augustus 2022.

Hoe behaal je als volwassene je diploma secundair onderwijs? Hoeveel korting krijg ik op het inschrijvingsgeld? Hoe vraag ik vrijstellingen aan? Wat is het verschil tussen de ASO-opleidingen en de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV)?

Op deze en veel andere vragen krijgen geïnteresseerden een antwoord op een van onze infomomenten. Als je vooraf inschrijft kan je ook een link ontvangen om digitaal te volgen. Een persoonlijke afspraak kan telefonisch 03 825 78 78 of per mail info@cvovitant.be.