Update: De geuren van de kathedraal: de overwelgende 16de eeuw in Antwerpen

???module.educationItem.label.themes???

Deze lezing is volzet (19/03).

Lezing kathedraal 1

Loslopende honden, dikke blauwe wierookwolken die de penetrante geuren van lijken in ontbinding niet kunnen verbergen, gemengd met parfumwolken van opgetutte kooplui… allemaal in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Rinkelende bellen aan elk zijaltaar, orgelspel en klokkengelui dempen het geroep van een marktkramer bij het portaal… echt rustig was het ook al niet.

En wat te denken van de vrouwen die afgehakte vingers onder het altaar verstoppen?

Lezing kathedraal 2

Het verhaal

Laat je in ‘De geuren van de kathedraal’ (genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2023) meevoeren naar een van dé hotspots van de 16de eeuw: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, vanaf 1559 de kathedraal van Antwerpen. Dit majestueuze bouwwerk was het kloppend hart van de stad, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met hondenslagers, pelgrims en veehandelaars. De religieuze sereniteit was er soms ver te zoeken.

De auteur

Wendy Wauters promoveerde met een proefschrift ‘De beroering van de religieuze ruimte’, over de de oorspronkelijke omgang met religieuze voorwerpen. Vanavond brengt zij de fysieke en spirituele belevenissen van de kerkgangers in de 16e eeuw opnieuw tot leven.

Praktische info

Toelatingsvoorwaarden: Deze lezing is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Deelnemers die dit wensen, kunnen een nascholingsattest krijgen.

Datum: dinsdagavond 21 mei 2024 van 19u30 tot 21u30

Kostprijs: 10€ voor de lezing

Locatie: CVO Vitant, Campus Piva, Desguinlei 244 in 2018 Antwerpen (lokaal wordt meegedeeld)

Inschrijven

Deze lezing is jammer genoeg volzet (19/03).

Heb je interesse in dit thema? Geef het door aan ria.depooter@cvovitant.be.