Sommelier

sommelier

Ben je gepassioneerd door wijn en bier of wil je aan de slag in een restaurant? Dan is de opleiding Sommelier iets voor jou!

Je verdiept je in verschillende productieprocessen. Bovendien leer je wijnen en bieren degusteren volgens de wetenschap en analyse van typische aroma’s, kleuren en smaken. Je gaat virtueel en gastronomisch op ontdekkingstocht door Europa en de rest van de wereld. Verder leer je bestellingen op te nemen en gasten te adviseren bij hun drankenkeuze. Je krijgt ook inzicht in het maken van een wijn- en bierkaart en leert een voorraadkelder te beheren.

De opleiding Sommelier bestaat uit 9 modules. Je kiest zelf hoeveel modules je in één schooljaar afwerkt. Je start wel steeds met 1 of beide initiatie modules:

Daarna kan je verder gaan met de specialisatiemodules:

  • Kennis en degustatie Franse wijnen
  • Kennis en degustatie Europese wijnen
  • Kennis en degustatie wereldwijnen
  • Wijn en gastronomie, wijnkaart en -kelder
  • Kennis en degustatie bier
  • Bier en gastronomie, bierkaart en -kelder (enkel semester 2)
  • Serveren van dranken en gerechten

Wanneer welke module wordt ingericht, kan je lezen in de opleidingsfolder onderaan deze pagina.

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs. 

Voor wie? 

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. 

Hoelang duurt de opleiding? 

De opleiding Sommelier telt in totaal 720 lestijden, verspreid over vijf modules over wijnen, drie modules over bier en een over het serveren van dranken. Bekijk in de opleidingsfolder in welke volgorde je de modules moet volgen.

Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding. Opgelet: sommige modules worden slechts 1 semester per jaar gegeven (september-januari of februari-juni).

Wanneer en waar heb ik les? 

Je kan deze opleiding ’s avonds volgen. Je start met de opleiding in september of februari. De lestijden per module vind je in de opleidingsfolder. 

De lessen vinden plaats op Campus PIVA.  

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig 

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies. 

Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.  

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.