Architectuurgids (finaliteit)

???module.educationItem.label.themes???
Architectuurgids 2

In 1975 riep de Raad van Europa het jaar uit tot het “Europese Jaar van het Architectonisch Erfgoed”. Dit initiatief hielp om architectuur te erkennen als een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Gidsen worden overal en altijd geconfronteerd met architectuur. Toch ervaren we dat het niet makkelijk is om architectuur goed te gidsen. Architectuur is veel meer dan een gevel, een naam van een ontwerper of een stijl. Architectuur is op de eerste plaats een beleving, een ruimtelijke ervaring en een relatie tot het moment en de omgeving.

Doel van de finaliteit

In deze finaliteit ontrafelen we de geheimen van architectuur. We leren grondig kijken naar architectuur. We leren die analyseren en doorgronden. En we leren hoe je architectuur kan overbrengen naar toehoorders.

De finaliteit bestaat uit (theoretische) lessen in de klas, veel ervaringen op uitstappen en nog meer beleven door praktijkoefeningen (in de klas en in situ). Door veel architectonische plekken te gaan bezoeken, dompelen we jou echt onder in de wondere wereld van gebouwen en stedenbouwkundige realisaties.

Naast onze vaste docenten laten we regelmatig vakspecialisten aan het woord.

Voor wie? 

Iedereen vanaf 18 jaar die het basisjaar Gids/Reisleider met succes heeft afgerond.

Ook moet je slagen voor een screening van 1 vreemde taal (Engels of Frans). Vrijstelling van deze test is mogelijk onder voorwaarden. Je kan ook extra taalmodules volgen.

Hoelang duurt de opleiding? 

De opleiding bestaat uit 3 modules met een totaal van 240 lestijden.  

Wanneer en waar heb ik les? 

Je hebt les op 1 avond per week op campus PIVA. Er zijn meerdere uitstappen voorzien in het weekend. Je gaat ook zelf een aantal dagen en uren  aan de slag in een museum om te oefenen.

Per schooljaar wordt beslist welke finaliteit wordt ingericht.

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 2,25 euro per lesuur (aangepast tarief vanaf schooljaar '25-'26). Daarnaast betaal je een bijdrage voor het cursusmateriaal, uitstappen en gastsprekers.  

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies. Je kan gebruik maken van Vlaams opleidingsverlof  of opleidingscheques. 

Meer weten? 

Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.