Ga naar de inhoud van de pagina
CVO Vitant
Menu
Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet Provincie Antwerpen
  • Home

Opleidingen

Klik hier om je opleiding te zoeken

Interesse

  • Diploma secundair onderwijs
  • Horeca
  • Bakkerij
  • Slagerij
  • Voeding
  • Techniek
  • Drankenkennis
  • Mode
  • Gids Reisleider
  • Administratie en logistiek
  • Voorbereiding politie-examen
  • Talen
  • Nederlands tweede taal
  • ICT

Campus

  • Campus De Masten, Kapellen
  • Campus Lozana, Antwerpen
  • Campus Maalboot, Hoboken
  • Campus PITO Stabroek
  • Campus PIVA, Antwerpen
  • Campus Zurenborg, Antwerpen

Wanneer

  • Dagonderwijs
  • Avondonderwijs

Specifieke types onderwijs

  • DUAAL leertraject
  • Diploma secundair onderwijs
  • Diplomagerichte beroepsopleiding
  • VDAB-traject
  • Nascholing
  • Specialisatie
  • EVC
  • ICT voor leerkrachten

Aanvullende algemene vorming

Wie de opleiding Aanvullende algemene vorming combineert met een diplomagerichte beroepsopleiding, behaalt zo het diploma secundair onderwijs.

Aanvullende Algemene Vorming

ASO Humane wetenschappen

Via de ASO-opleiding humane wetenschappen behaal je je diploma secundair onderwijs. De opleiding bereidt je voor op verdere studies aan de hogeschool of universiteit.

ASO Humane wetenschappen

ASO Wetenschappen-wiskunde

Via de ASO-opleiding Wetenschappen-wiskunde behaal je je diploma secundair onderwijs. De opleiding bereidt je voor op verdere studies aan de hogeschool of universiteit.

ASO Wetenschappen Wiskunde

Mode basis naaien

Heb je nog geen of weinig ervaring met de naaimachine? In deze basismodule leer je een eenvoudige tas, broek en rok maken.

basis naaien

Nederlands tweede taal (NT2)

Je wil Nederlands leren voor je werk, om verder te studeren, om te communiceren met vrienden en familie, om je administratie beter te kunnen doen… Dat kan, allemaal, op jouw maat!

Nederlands tweede taal richtgraad 1

Nederlands tweede taal (NT2) - intensief traject

Wil je snel Nederlands leren? Dan kan je vier keer per week les volgen in een intensief traject.

Cursisten van NT2 van CVO Vitant

Sneltraject Assistent slager (12 weken)

In dit sneltraject volg je 12 weken dagonderwijs en stomen wij je klaar tot Assistent slager. Je behaalt het certificaat van Slager distributie. Werkzoekenden kunnen dit traject gratis volgen via de VDAB.

Assistent slager

Sneltraject horeca - kok & kelner - (eenjarig Hotelbedrijf)

Droom je van een eigen horeca- of cateringzaak? In deze opleiding vertrek je vanuit de basis en stroom je na een jaar uit als volleerd kok en kelner.

eenjarig traject horca

Sneltraject Hulpkok (16 weken)

Volg een intensief dagtraject van 16 weken en doorloop alle modules van Hulpkok. Via VDAB kan je deze opleiding gratis volgen, als je voldoet aan de voorwaarden.

VDAB hulpkok

Starten met bakken

Wil je leren bakken? Dan kan je starten met deze modules.

Starten met koken

Wil je leren koken? Dan start je met deze modules.

Koken basis

3D-printing

Wil je leren hoe je een eigen 3D-model maakt, van tekening tot druk? Tijdens de opleiding 3D-printing leer je modellen creëren in een tekenpakket en deze op de meest kwalitatieve manier uitprinten.

Administratief medewerker onthaal

Je leert vlot werken met kantoorsoftware en zakelijk communiceren in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Administratief medewerker onthaal

Bakker

Van boerenbrood tot rozijnenbrood, van krentenbollen tot zonnebloempittenbrood: je leert de lekkerste broden bakken.

PIVA bakker

Bakkerij (OLO-Rotonde vzw)

Heb je extra zorgbegeleiding nodig? Ook dan kan je leren bakken in het volwassenenonderwijs. Samen met OLO-Rotonde vzw organiseert CVO Vitant een opleiding op maat.

Bakkerij OLO-Rotonde vzw

Bakkerij - module suikerwerk, snoep en zoetigheden

Leer verschillende technieken om met suiker aan de slag te gaan. Maak heerlijke zoete zondes van zachte karamel, nougat, cuberdons tot creatieve werkstukken in suiker.

Vitant suikerwerk

Bakkerij medewerker

Brood bakken en gebakjes maken: tijdens de opleiding leer je de basis om te kunnen werken in een bakkerij of thuis aan de slag te gaan.

medewerker bakkerij

Banketbakker

Javanais, kaastaart, madeleines, carré confiture, tompouce, eclairs, advocaatbavarois: de smakelijkste banketproducten komen aan bod.

Banketbakker

Basisjaar Gids/Reisleider

Zet je eerste stappen als gids en reisleider. Na deze basisopleiding kan je je verder specialiseren via de afstudeerrichtingen (finaliteiten).

Basisjaar gids reisleider

Bereider van visproducten

Ga je graag met vis, schaal- en schelpdieren aan de slag in de keuken? Dan is deze opleiding iets voor jou!

bereider visproducten

Boekhoudkundig assistent

Je leert aankoop- en verkoopfacturen en financiële documenten verwerken. Na de opleiding kan je aan de slag bij een bedrijf, boekhoudkantoor of de overheid.

Charcutier - Bereider van vleesproducten

Maak je eigen vleesbroodbeleg van vers vlees.

Slagerij charcuterie

Chef de partie

Na hulpkok kan je je specialiseren in een productgroep via de vier opleidingen van Chef de partie.

Chef de partie

Chef de partie - Restaurantgerechten vis, schaal- en schelpdieren

Je leert koken voor gasten. Culinaire gerechten met vis, schaal- en schelpdieren staan centraal in deze specialisatie.

Hof van Leysen

Chef de partie - Restaurantgerechten groenten, fruit en kruiden

Je leert koken voor gasten in het oefenrestaurant Hof van Leysen. Culinaire gerechten met groenten, fruit en kruiden staan centraal in deze specialisatie.

Vitant groenten en kruiden restaurant

Chef de partie - Wereldkeuken groenten, fruit en kruiden

In deze specialisatie reis je culinair de wereld rond. Iedere les maak je vegetarische gerechten uit een ander land zoals Japan, Griekenland, Scandinavië, Zuid-Amerika...

Vitant Bistro dieet

Chef de partie - Wereldkeuken vis, schaal- en schelpdieren

In deze specialisatie maak je een culinaire reis met gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. Producten, kruiden, technieken uit specifieke landen en werelddelen komen aan bod.

Vitant vis wereldkeuken

Chef de partie - Wereldkeuken vlees, wild en gevogelte

In deze specialisatie maak je een culinaire reis met gerechten met vlees, wild en gevogelte. Producten, kruiden, technieken uit specifieke landen en werelddelen komen aan bod.

Chef de partie

Chocoladebewerker

Leer zelf chocoladefiguren, pralines, studentenhaver of truffels maken om je vingers bij af te likken.

Chocoladebewerker

Elektromecanicien (Eenjarig traject)

Je leert alles over elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische onderdelen van industriële installaties, zodat je ze kan herstellen.

Jongvolwassenen krijgen een opleiding tot onderhoudstechnicus bij ACTA

Elektromecanicien (tweejarig traject)

Tijdens de avondlessen leer je alles over elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische onderdelen van industriële installaties, zodat je ze kan herstellen.

Elektromecanicien

Fusion 360

Leer in 30 weken werken met Fusion 360. Met dit grafische ontwerpprogramma kan je de perfecte werkplaatstekening afleveren, een mooi 3D-model ontwikkelen en printen in 3D.

Met Fusion360 leer je 3D-ontwerpen maken

Gecombineerd onderwijs NT2 (85% online les)

Gecombineerd onderwijs is een combinatie van online lessen (85%) en lessen op school (15%). Je volgt dus het grootste deel van de lessen thuis via de computer.

foto pc nt2

Gids - EVC-traject

Ben jij al een tijdje actief als gids, maar heb je nog geen officiële gidsenkaart? Of je wil vrijstellingen bekomen in een opleiding? Laat via dit EVC-traject je competenties officieel erkennen.

EVC traject gids reisleider

Gids kunst- en cultuurstad Antwerpen (finaliteit)

Behaalde je het basisjaar Gids/reisleider? Specialiseer je dan nu verder als stadsgids Antwerpen!

Finaliteit kunst en cultuurstad

Gids/Reisleider - nascholingen

CVO Vitant organiseert regelmatig nascholingen over geschiedenis en cultuur. Iedereen is welkom.

Nascholing gids reisleider

Hebreeuws

Sjalom! Wil je Hebreeuws leren spreken en lezen? Dan is deze taalopleiding iets voor jou.

Hulpkelner

Wil je aan de slag in een restaurant als kelner? Dan start je met de basisopleiding ‘Hulpkelner’ waarbij je gasten leert ontvangen en bedienen.

Hulpkelner

Hulpkok

Na je opleiding keukenmedewerker ga je een trapje hoger naar hulpkok. Je leert bistrogerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Ook een gastvriendelijke bediening komt in deze opleiding aan bod.

Hulpkok

Hulpkok - Bistronagrechten

Een heerlijk nagerecht sluit elke maaltijd perfect af. In de cursus Bistronagerechten leer je de lekkerste desserts maken. Zowel zoet als hartig passeren de revue.

Vitant bistronagerechten

ICT Beheersystemen en netwerken

In deze opleiding leer je een pc klaarmaken voor gebruik, data beveiligen en netwerken installeren. Je leert ook hard- en softwareproblemen detecteren en oplossen.

Een leerkracht geeft uitleg aan een cursist aan de computer

ICT programmeren

Leer programmeren, structuren en analyseren! Na deze opleiding kan je aan de slag als ICT-programmeur bij een organisatie of bedrijf of je studeert verder aan de hogeschool.

cursisten werken aan de computer

Ijsbereider

Je leert niet alleen roomijs bereiden, ook gebakjes als eclairs en madeleines komen aan bod. En de lekkerste ijstaarten natuurlijk!

ijsbereider

Initiatie bierkennis en -degustatie

Met deze initiatie zet je je eerste stappen in de bierwereld. Je verdiept je in het productieproces en leert bier degusteren volgens de wetenschap en analyse van typische aroma's, kleuren en smaken.

foto bierkenner

Initiatie wijnkennis en -degustatie

Ben je gepassioneerd door wijn? In deze initiatie leer je meer over het productieproces, verschillende wijnstreken, degusteren en analyseren van de aroma's.

foto wijnkenner

Kelner

Wil je aan de slag in een restaurant als kelner? Na de opleiding heeft de mise-en-place geen geheimen meer en kan jij klanten doen watertanden over het menu.

Kelner

Kerkengids (finaliteit)

Behaalde je het basisjaar Gids/reisleider? Specialiseer je dan nu verder als kerkengids!

opleiding kerkengids

Keukenmedewerker

Wil je aan de slag in de keuken van een restaurant of je kooktalent naar een hoger niveau tillen? In de opleiding Keukenmedewerker leer je alle basistechnieken. Daarna groei je verder naar (hulp)kok.

Keukenmedewerker

Kok

Wil je aan de slag in de keuken van een restaurant of je kooktalent naar een hoger niveau tillen? Na de opleiding tover je vlot een consommé van grijze garnalen of een kriekenvlaai op tafel.

Kok

Koken (OLO-Rotonde vzw)

Heb je extra zorgbegeleiding nodig? Ook dan kan je leren koken en opdienen in het volwassenenonderwijs.

Horeca OLO-Rotonde vzw

Maatwerk damespatronen

Ontwerp je eigen kledij en maak knipklare patronen op maat van je klant.

2 jarig traject maatwerk

Medisch administratief assistent

In deze opleiding werk je niet alleen aan je secretariële vaardigheden. Je leert ook omgaan met patiënten, medische dossiers beheren en zakelijk communiceren in het Nederlands, Frans en Engels.

Medisch administratief assistent

Museumgids (finaliteit)

Behaalde je het basisjaar Gids/reisleider? Specialiseer je dan nu verder als museumgids!

Finaliteit museumgids

Nederlands en bakken

Wil je leren bakken maar is je Nederlands nog niet zo goed? Start dan met een cursus bakken met taalondersteuning Nederlands. Je maakt broden, baguette, pistolets...

Cursist bakkerij aan het werk

Nederlands en huishoudhulp

Je krijgt extra Nederlandse les tijdens de opleiding Huishoudhulp.

Poets en Nederlands

Nederlands en koken

Je wil leren koken maar je Nederlands is nog niet zo goed? Volg dan de cursus koken met taalondersteuning Nederlands.  Je leert recepten lezen, uitwerken en verschillende kook- en snijtechnieken.

koken cvo

Nederlands en theorie rijbewijs

We bereiden je voor op het officiële theorie-examen voor rijbewijs B. Je krijgt hierbij taalondersteuning.

Rijbewijs en Nederlands

Nederlands en werk

Je wil werk zoeken en Nederlands leren.

Werk en Nederlands

NT2 - Lezen en schrijven voor andersgealfabetiseerden

Je wil het alfabet goed kunnen lezen en schrijven.

NT Latijns schrift

NT2 extra - DigiTaal

Je leert werken met een computer, toetsenbord en muis. Je leert ook informatie zoeken op het internet en oefent je Nederlands.

NT2 DigiTaal

NT2 extra - Grammatica

In deze module maak je extra oefeningen op grammatica.

NT2 grammatica

NT2 extra - Lezen en schrijven

In deze module oefen je extra op lezen en schrijven. Je oefent ook voor de NT2-test.

NT2 lezen en schrijven

Opstap: diploma secundair onderwijs

Wil je graag je diploma secundair onderwijs, maar ken je nog niet voldoende Nederlands? Dan start je in het Opstap-traject.

OPSTAP

PLC-technieken

Je leert werken met een Programmable logic controller (PLC). Na de cursus kan je fouten analyseren en oplossen, werken met een TIA-portal en programmeren in STL en SCL.

PLC-technieker

Polyvalent administratief medewerker

Je werkt aan je secretariële vaardigheden. Ook leer je zakelijk communiceren in het Nederlands, Engels en Frans.

Polyvalent administratief medewerker

Reisleider Europa/verre bestemmingen (finaliteit)

Behaalde je het basisjaar Gids/reisleider? Specialiseer je dan nu verder als reisleider Europa/Verre bestemmingen!

Finaliteit reisleider Europa Verre bestemmingen

Slager - spekslager

Leer alles om als slager aan de slag te gaan: van vlees aankopen tot verwerken tot verkoopbare producten als gehakt, patés, salami, vol-au-vent en ossenstaartsoep.

slagerij ontvangstcontrole

Slager - spekslager (sneltraject 2-jarig)

Leer alles om als slager aan de slag te gaan: van vlees aankopen tot verwerken tot verkoopbare producten als gehakt, patés, salami, vol-au-vent en ossenstaartsoep.

slagerij ontvangstcontrole

Slager distributie

Wil je aan de slag als slager in een supermarktketen of de distributiesector, dan is deze opleiding iets voor jou!

slager distributie

Slagerij - culinaire gerechten

Wil je kant-en-klare maaltijden of meer verfijnde culinaire gerechten aanbieden als slager? Dat leer je in deze opleidingsmodules.

Slagerij panklaar kip

Slagerij - Module Aankoop-, verkoop-, voorraadbeheer slagerij

Volg de theoretische module Aankoop-, verkoop-, voorraadbeheer en leer hoe je een slagerij kan uitbaten.

slagerij winkel kassa

Slagerij - Module Deelstukken uitbenen, ontvetten en bijsnijden

In deze module van Slagerij leer je deelstukken uitbenen, ontvetten en bijsnijden.

slagerij deelstukken

Slagerij - Module Karkassen uitsnijden en versnijden

In deze module van Slagerij leer je de eerste handelingen van het uitbenen. Je krijgt meerdere deelstukken om uit te benen.

slagerij karkas

Slagerij - Module Ontvangstcontrole en panklaar maken wild en gevogelte

Wie specifiek geïnteresseerd is in wild-en gevogelte leert er alles over in deze modules.

slagerij gevogelte

Slagerij - Module Ontvangstcontrole en voorraadbeheer slagerij

In deze module leer je voedselveilig te werken, een correct voorraadbeheer te doen en alles correct te verpakken en te etiketteren. Bovendien leer je gourmetschotels, schnitzels en cordon bleus maken.

Ontvangstcontrole

Slagerij - Module Panklaar maken vers vlees

In deze module leer je vlees verwerken naar worsten, chipolata's, burgers, vinken, schnitzels, cordon bleus, ... Je maakt en dresseert je eigen gourmetschotel.

Slager spekslager

Slagerij - Module Portioneren van vlees

In deze module leer je om uitgebeende deelstukken van gevogelte, varkens, runderen, lam, kalf maar ook paard, wild, exotisch vlees, konijnen, …te versnijden.

slager distributie

Slagerij - Module Toonbankorganisatie en -verkoop

Je leert een toonbank correct te vullen met kant-en-klare gerechten, vers vlees, vleeswaren, salades,... Tevens leer je ook vleeswaren te snijden en klanten correct te bedienen.

Toonbankorganisatie

Slagerij - Module Toonbankpresentatie slagerij

In deze module leer je een ruim gamma van producten te maken die in de toonbank kunnen geplaatst worden zoals salades, wokbereidingen, braden van kip aan het spit...

slagerij toonbank

Slagerij - Modules verkoopklare gerechten

In deze module leer je eenvoudige gerechten maken zoals soepen, maaltijdsalades, stoverijen, buffetjes, ...om ze te verkopen in een slagerij.

Slagerij stoverij

Slagerij - Modules verwerking deelstukken

In deze module leer je de eerste stappen van het uitbenen. Je werkt voornamelijk met lam, varken en kip.

vleesbewerker

Slagerij medewerker

Leer vers vlees versnijden en te verwerken tot een panklaar product, een verkoopklaar gerecht of tot charcuterie.

slagerij hapje

Sneltraject Grootkeukenhulpkok (18 weken VDAB)

Werkzoekend en wil je aan de slag in een grootkeuken? Via VDAB kan je deze opleiding gratis volgen, als je voldoet aan de voorwaarden.

VDAB grootkeukenhulpkok

Sommelier

Word een echte sommelier! Leer bieren en wijnen degusteren en combineren met gastronomische gerechten.

sommelier

STEMtechnics

STEMtechnics, het voortraject voor doeners! Dompel je 4 maanden onder in een mix van techniek en wetenschap. Op het einde van de rit weet je beter waar jouw talenten liggen.

Cursist in het atelier

Suiker- en marsepeinbewerker

Ga creatief aan de slag met marsepein en leer suikerproducten maken als cuberdons en pomme d’amour.

suiker- en marsepeinbewerker

Taalmodules voor gidsen en reisleiders

Wil jij gidsen in het Engels, Frans of Duits? Of toeristen in het Engels, Frans of Duits begeleiden op hun reis? Volg dan een taalmodule specifiek gericht op de toeristische sector.

Taalmodules gids/reisleider

Transport- en logistiek medewerker

Je leert alles over de organisatie van het goederentransport via weg, water, spoor of lucht. Je leert vlot communiceren in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Transport- en logistiek medewerker

Uitbener - uitsnijder

Leer deelstukken en karkassen van rund, varken, lam en gevogelte versnijden, uitbenen, bewerken en opdelen.

slagerij karkas

Uitbener - uitsnijder - EVC-Traject

Werk je al lang als slager of als uitbener in een vleesverwerkingsbedrijf maar mis je nog een officieel bewijs Uitbener-uitsnijder? Laat via dit EVC-traject je competenties officieel erkennen.

Uitbener EVC

Update: Sagen en legenden uit oude Antwerpen

Auteur Lieve Mariën dompelt je op 15 oktober '25 helemaal onder in de sagen en legenden van het oude Antwerpen.

Lezing Sagen

Vleesbereider

Leer vleesbereidingen maken op basis van gemalen vlees zoals worsten, hamburgers, vinken en rollades, en op basis van niet-gemalen vlees zoals vleesbrochettes, schnitzels en gemarineerde ribbetjes.

slagerij gehakt

Vleesbewerker

Leer deelstukken uitbenen en te versnijden tot panklare producten als kotelet, tournedos en côte à l’os.

slagerij toonbank snijden

Voorbereiding cognitieve vaardigheidsproef politie

In de module ‘voorbereiding cognitieve vaardigheidsproef’ bereid je je voor op de selectieproeven van de politie.

politie cognitieve proeven

Voorbereiding selectiegesprek en persoonlijkheidsproef politie

Wie wil starten met de opleiding tot politie-inspecteur of beveiligingsagent moet slagen voor selectieproeven. In deze module bereid je je voor op de persoonlijkheidsproef en selectiegesprek.

Voorbereiding selectiecommissie

Voortraject ASO

Wil je graag een diploma Algemeen Secundair Onderwijs, maar heb je nog geen getuigschrift van de tweede graad ASO / TSO / KSO op zak? Dan start je in een voortraject.

ASO voortraject

Wild- en gevogelteslager

Leer alles om als wild- en gevogelteslager aan de slag te gaan: van vlees van wild en gevogelte aankopen tot verwerken tot verkoopbare producten als terrines, consommés, vol-au-vent en preparé.

slagerij gevogelte
Naar boven
  • Opleidingen
  • Info en inschrijvingen
  • Locaties
  • Over ons
  • Samenwerken
  • Contact
  • Infomomenten
  • Moodle
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Pers
  • © 2025 Provincie Antwerpen - CVO Vitant
  • Cookieverklaring
  • Privacy
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Over deze website

Volg ons:

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • © 2025 Provincie Antwerpen - CVO Vitant
  • Cookieverklaring
  • Privacy
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Over deze website

Volg ons:

  • facebook
  • linkedin
  • instagram