Update: Kunst in de tijd van Napoleon

???module.educationItem.label.themes???

Historicus Vincent Stockx is gefascineerd door de invloed van historische figuren. In de lezing van 17 april gaat hij in op het Napoleontische tijdperk en de invloed op de kunst van Napoleon en zijn geliefde Joséphine.

Lezing Napoleon 2
Napoleon til Hest fra bogen Kunstnere Z: David, Jacques-Louis 2005Fotograf:.ACC:.HD Afdeling. Det Kongelige Biblotek.

Je maakt tijdens deze lezing kennis met de kunstuitingen van het Napoleontische tijdperk. Want niet alleen op militair vlak spraken Napoleon en zijn geliefde Joséphine tot de verbeelding.

De kunst

Enkele van de bekendste werken uit de kunstgeschiedenis zijn eigenlijk propagandastukken. Napoleon was zo'n meester van de propaganda en spande belangrijke kunstenaars als David, Gros en Ingres voor zijn kar. Daarnaast creëerde hij samen met zijn eerste vrouw Joséphine de Empirestijl die zich met zijn veroveringen snel over Europa verspreidde.

Wat was de context waarin schilders als David moesten werken? Hoe kan je deze empirestijl herkennen? En wat is de blijvende invloed van Napoleon op het culturele leven? De lezing biedt een antwoord op deze vragen.

lezing Napoleon

Over de docent

Historicus Vincent Stockx geeft geschiedenis en kunstgeschiedenis in het secundair en volwassenenonderwijs. Hij begeleidt reizen naar de Britse eilanden en Scandinavië. Daarnaast is hij gefascineerd door de blijvende invloed van belangrijke historische figuren door de eeuwen heen.

Praktische info

Toelatingsvoorwaarden: Iedereen is welkom. Deelnemers die dit wensen, kunnen een nascholingsattest krijgen.

Datum: Woensdag 17 april 2024 om 18u30 tot 21u30.

Locatie: Campus Piva, Desguinlei 244 in 2018 Antwerpen (auditorium bakkerij)

Kostprijs : 10 euro

Inschrijven

Het aantal plaatsen is beperkt.  Meld je aan bij ria.depooter@cvovitant.be en na bevestiging schrijf je het bedrag van 10 euro over naar “coördinatie opleidingen”:

  • Rekeningnummer BE 97 0910 1891 7049
  • Met vermelding van: Napoleon + je naam en voornaam